UZTURS LAULĪBU VAR IETEKMĒT ĻOTI DZIĻĀ LĪMENĪ
Kur smelties iedvesmu ēst gatavošanā, ja iestājas pagurums un kā uzturs ietekmē laulību un attiecības? Šis jautājums noteikti ir aktuāls daudziem un mēs palūdzām īsu un koncentrētu atbildi sniegt sertificētai uztura speciālistei Gitai Ignacei.
Uztura speciāliste apliecina, ka tas noteikti ir katras ģimenes izaicinājums, jo laiks ko pavadām virtuvē, gatavojot kārtējās maltītes, nebūt nav mazs. Iesākumā ir padoms, ka jau katru attiecību sākumā būtu vērtīgi apzināt “katra talantus, stiprās puses arī saistībā par ēst gatavošanu, noskaidrojot, kuram no laulātajiem ir talants gatavot un kuram to patīk darīt un – cik lielā mērā. Lai nesavtīgi spētu ieguldīties ikdienas maltīšu gatavošanā, mums būtu arī jāsaprot, kādēļ ir jāēd veselīgi, jo, ja to nesapratīsim “līdz kaulam”, tad paveikt to būs grūti.
“Tātad veselīgas ikdienas maltītes dod mums kvalitatīvu enerģiju, palīdz ikdienā labāk justies, mazāk slimo ģimenes locekļi, tai skaitā arī bērni. Tātad mazāk nervu kutinošo dienu. Mēs tad noteikti esam kvalitatīvāki, sasniedzam vairāk savu potenciālu, un tā ir gan atbildība pret savu ķermeni, gan pret to, vai spējam izpildīt dzīvē doto Dieva aicinājumu, jo, ja slimosim un būsim bez enerģijas, to būs grūti izdarīt.
Protams, uzturs arī ietekmē laulību ļoti dziļā līmenī. Tas ietekmē mūsu seksualitāti, libido, garastāvokli. Piemēram, sievietes garastāvokļa svārstības, hormonālā veselība ir ļoti atkarīga no dzīves veida, un pārmērīga cukura uzņemšana to ietekmē ļoti negatīvi. (G.Ignace)
Protams, arī vīrieša potence pēc 40 ir ļoti saistīta ar asinsvadu veselību, holesterīna līmeni, uzturu un fiziskām aktivitātēm,” skaidro plašāk G.Ignace.
Viņa uzsver, ka no tās “degvielas”, ko katrs sevī pildām, ir atkarīga kvalitāte ļoti daudzās jomās, un ja to saprotam, tad virtuvē pavadītās stundas neliksies vairs tik grūtas.
“Protams, nevajag arī ieslīgt galējībās. Mums, piemēram, ģimenē ir noteikums, kur 95% ēdam veselīgi un pilnvērtīgi, bet 5% mēs varam atļauties arī kaut ko ne tik ļoti veselīgu. Līdz ar to es uzskatu, ka katram ģimenes pavāram ir jādod brīvdienas, jo citādāk, ja tādas nebūs, tad pavārs var pārdegt un viņam var sākt riebties ēst gatavošana. Šajos 5% var būt maltītes ārpus mājas vai kāds pusgatavs ēdiens,” pamāca uztura speciāliste.
Svarīgi esot sakārtot, lai pati ēst gatavošana būtu patīkama un ja kāds posms nesagādā patiku, tas ir jāatrod un jāpaanalizē, kā to varētu vai nu optimizēt vai atvieglot. “Varbūt nepatīk rīvēt, tad jānopērk kombains. Varbūt pats gatavošanas process liekas par garlaicīgu, tad paralēli tam var piezvanīt draudzenei un izrunāties ar viņu vai noklausīties kādu podkāstu.
Svarīgi ir arī optimizēt pasākumu. Ja tu taisi kādu našķi, piemēram, auzu bumbiņas, tad uztaisi uzreiz četras porcijas un trīs ieliec saldētavā citai reizei. Ja ģimenē aug bērni, tos noteikti ir jāiesaista maltīšu gatavošanā! Tāpat der apgūt un ieviest kādu sistēmu, piemēram, iepirkšanos tikai reizi nedēļā. Tas ļoti ietaupīs laiku un arī naudu. Vēl var iemācīties, kā sagatavot maltītes saldēšanai, tas noderēs kādam brīdim, kad esi aizņemtāks. (G.Ignace)
Vēl svarīgi saprast, kā apkārtējie maina tavus ieradumus un domāšanu. Tiecies ar cilvēkiem, kuri tevi iedvesmo ēst gatavošanai. Ja tiksies ar tādiem, kas čīkst visu laiku par to, cik grūti tas esot un ka atkal jātaisa ēst, tad tas negatīvi ietekmēs arī tevi. Sameklē sev atbalsta cilvēkus, kuriem arī ir mērķis – rūpēties par savu ķermeni tādā veselīgā veidā,” ieteikumos dalās uztura speciāliste. Lai izdodas!